Rijschool

Rijschool

Een rijbewijs hebben is natuurlijk super handig en fijn, maar het komt je natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Om je rijbewijs te kunnen halen is het nodig dat je rijlessen volgt. Tijdens deze rijlessen leer je van een ervaren rijdocent hoe een auto werkt en hoe je je veilig gedraagt op de weg. Jouw docent heeft ook een rempedaal bij zijn of haar voeten, waardoor je op een veilige manier de weg op gaat. Op die manier ben je goed voorbereid voor het praktijk gedeelte van je rijexamen. Zoek je een rijschool in Rotterdam-Zuid? Dan zijn er natuurlijk heel veel verschillende waar je uit kunt kiezen.

 

Hoe werkt rijles

Als je eenmaal een rijschool hebt gevonden die bij je past, doen de meeste rijscholen eerst een (gratis) proefles, om te kijken hoe het verloopt. Na deze proefles kun je altijd nog aangeven dat je het toch liever niet wilt. Als je het wel wilt, bieden de meeste rijscholen vaak een pakket aan. Hierin zitten vaak een aantal lessen en een praktijkexamen. Je betaalt dit dus in een keer. Dit is erg handig voor een rijschool, want zo hebben ze minder administratie. Het geeft een rijschool ook zekerheid, omdat ze hierdoor vrij zeker weten dat jij bij die rijschool blijft rijden tot het examen, omdat je daarvoor al betaald hebt. Voor jou is het ook handig, omdat je zo zeker weet dat je een vaste rijschool hebt. Je weet ook zeker dat je niet hoeft te stoppen met je rijlessen om financiële redenen, omdat je alles van tevoren al betaald hebt. Daarnaast krijg je bij zo’n pakket ook een vorm van korting. Het is bij een rijles pakket wel altijd goed om door te spreken met de rijschool wat je allemaal precies kunt verwachten. Want misschien heb je wel meer rijlessen nodig dan dat er in je pakket zitten? Wat gebeurt er dan? Of misschien moet je ineens toch stoppen met de lessen om welke reden dan ook? Krijg je dan geld terug? Het is altijd goed om hier even naar te vragen, om onduidelijkheden en vervelende situaties te voorkomen.

 

Het examen

Als je rijschool denkt dat je goed genoeg kunt rijden, wordt er bij het CBR een examen aangevraagd. Je mag dus gaan afrijden. Voordat je het praktijkexamen mag gaan doen, moet je wel zorgen dat je het theorie-examen gehaald hebt. Als je deze hebt, moet je binnen een jaar je praktijkexamen doen, anders is je theorie-examen niet meer geldig en zul je het opnieuw moeten halen. Veel rijscholen plannen het uur voor je praktijkexamen nog een laatste rijles in. Dit is erg fijn om er lekker in te komen. Daarnaast kun je dan de laatste dingen nog even doornemen met je rij-docent en kan hij of zij je nog een paar laatste tips geven. Dan begint het examen. Je zit samen met een examinator van het CBR in de auto en hij of zij bepaalt wat er allemaal gaat gebeuren. Toch weet je wel ongeveer hoe een praktijkexamen eruitziet, omdat er vrij specifieke handelingen altijd gedaan moeten worden.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *