Ook rituele baden bij jou thuis?

Rituele baden

Veel mensen zitten regelmatig in bad en vaak heeft ieder zijn of haar eigen bad rituelen. Bad rituelen zijn niet alleen hygiënisch rituelen, zoals het uitspoelen van het bad. Veel mensen houden ervan om kaarsjes aan te steken, wierook erbij te zetten en een lekker soort schuim in het bad te gooien. Dit noemen we rituele baden. Rituele baden zijn voor veel mensen momenten waar je kunt ontspannen en herleven. Het ontspannen en herleven is ook precies de reden waarom men met baden begon.

Hoe zijn rituele baden ontstaan?

Lang geleden werden baden gebruikt als een therapeutische behandeling voor lichaam en geest. De baden werden gebruikt om ziektesymptomen en fysieke pijn te verlichten. Dit kon gedaan worden door bepaalde soort kruiden in het bad te stoppen en sommige rituelen waren met warm water en andere met koud water. Voornamelijk onder de Romeinen waren er vaak rituele baden. Romeinen bouwden veel baden en deze baden werden gezien als een plek voor gezondheid en gezelligheid. Na de Romeinse tijd werden de rituele baden minder populair. Dit kwam doordat de kerk het badderen niet goedkeurde en zei dat het geen medische werking had. Men ging geloven dat baden het lichaam juist kan verzwakken en dat er ziektes en infecties in kunnen ontstaan.

Genezing door badderen

In de 19e eeuw kwam er positief nieuws over rituele baden. Er kwamen positieve verhalen over het genezende effect van zoutwater en veel mensen trokken naar de kust om allerlei aandoeningen te genezen.  In de eerste helft van de 20e eeuw begonnen meer instellingen te geloven in de genezing van badderen. Gemeenschappelijke baden werden geïnstalleerd in revalidatiecentra om mensen te helpen met spier- en zenuwbeschadigingen. Op dit moment zijn er ook speciale kuuroorden waar je naartoe kunt gaan.

Soorten rituele baden

Het is mogelijk om naar een kuuroord te gaan maar je kunt ook in je eigen huis een bad ritueel maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een bad en bepaalde producten. Er zijn verschillende soorten rituele baden met elk andere doelen en producten. Bijvoorbeeld het spirituele bad ritueel. Hierbij brand je wierook voordat je in bad gaat. Er wordt gezegd dat wierook helpt om je zintuigen te versterken en het brengt rust en harmonie in je lichaam. Een ander bad ritueel is met kruiden. Dit komt uit China en helpt bij de gezondheid. In aromatische kruiden, die je dan in het bad doet, komen ontstekingsremmende stoffen vrij in het warme water. Deze kruiden helpen het verlichten van stress, pijn en spierpijn. Sommige kruiden verminderen ook huidproblemen zoals eczeem. Naast deze twee zijn er natuurlijk nog veel meer soorten bad rituelen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *